Ügyfél-tájékoztató a Settlement Discipline Munkacsoport megalakulásáról


Tisztelt Ügyfeleink!

Ezúton szeretnénk tájékoztatást adni Önöknek arról, hogy a Felhasználói Bizottság felhatalmazása alapján a KELER Központi Értéktár Zrt. (KELER) összehívta és a meghívott szakmai szervezetek és kiemelt piaci szereplők képviselőinek részvételével 2018.11.29-én megtartotta első ülését a Settlement Discipline Munkacsoport. 

A munkacsoport életre hívásának előzménye, hogy a CSDR rendelet és annak kiegészítésül szolgáló szabályozástechnikai sztenderdek 2018. szeptember 13-án elfogadott rendelkezései, 2 év türelmi időt követően 2020. szeptember 13-án hatályba lépnek.

Az új jogszabályi rendelkezések számos kötelezettséget írnak elő mind a központi értéktárak, mind a többi tőkepiaci szereplő (központi szerződő felek, központi értéktárak résztvevői, befektetési szolgáltatók), valamint ügyfeleik számára a kiegyenlítési fegyelem erősítése érdekében. 

A munkacsoport első ülésén a KELER röviden ismertette a jogszabályi rendelkezéseket, amelyeknek legfőbb pillérei a következők:
  • A kiegyenlítések meghiúsulásának megakadályozását szolgáló előírások.
  • A meghiúsulások nyomon követése és jelentése (KELER által kötelezően jelentendő adatok meghatározása).
  • Kötelező kényszerbeszerzés alkalmazása.
  • Pénzbírságok alkalmazása.
Az előírások közül kiemelt figyelmet érdemel, hogy a meghiúsult, illetve késedelmesen teljesült kiegyenlítések - a szabályozott piacon kívüli tranzakciók is - pénzbírsággal sújtandók a központi értéktár által (amelyeknek jogosultja a vétlen fél), továbbá meghatározott türelmi időt követően kötelezően kényszerbeszerzési eljárást kell indítani - a vétlen fél, illetve a központi szerződő fél által - az eladó által le nem szállított értékpapírok teljesítésére.

A KELER nyomon követi a témával kapcsolatos fejleményeket, nemzetközi szervezetek munkáját és a hatóságok által később ismertetendő részletszabályok megismerését követően 2019-ben elkezdi a szükséges informatikai fejlesztéseket a szabályozásnak való megfelelés érdekében.

Kérjük Önöket, hogy a felmerülő kérdéseket elsősorban a szakmai érdekképviseleteken (Bankszövetség, BSZSZ, BAMOSZ) keresztül juttassák el a KELER-hez.

Kapcsolódó információk:

Üdvözlettel:
KELER Központi Értéktár Zrt.

Csatolt dokumentumok