Tájékoztató KID rendszerfrissítésről - 2024. 04.27.


Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024.04.27-én KID rendszerünkben frissítést hajtunk végre, melyek az alábbi fejlesztéseket tartalmazzák. A frissítés utáni KID verzió: KID 7.01-03 (7), eKID verzió: eKID v55

KID/eKID önadminisztrációs modul bevezetése

A fejlesztés során bevezetésre kerül az ún. önadminisztrációs jogosultság, amelynek keretein belül ügyfeleinknek lehetősége lesz szervezeten belüli KID/eKID adminisztrátor(ok) kijelölésére, a felhasználói jogosultságok definiálására használt egyéni személyi adatlapon.

Az adminisztrátori jogosultsággal rendelkező felhasználó(k) a KELER bevonása nélkül elvégezheti(k) a bejelentkezési és/vagy aláírási jelszavak cseréjét, illetve a felhasználói hibapontok törlését.

Továbbá a megvalósítás részét képezi a KID felhasználói jogosultságok definiálására használt személyi adatlapot igénylő műveletek (új felhasználó létrehozása, meglévő felhasználó módosítása, ill. törlése, jogosultságokhoz kapcsolódó pontszámok) új megbízásként történő rögzítése KID/eKID -en.

Az ügyfeleknél kijelölt, fentiekben említett, adminisztrátor(ok) kezdeményezi(k) a műveletet a KID-ben/eKID felületen, és KID-es aláírt megbízásként beküldi(k) azt a KELER-be, hasonlóan a jelenlegi KID-es értékpapír (vagy pénz) megbízásokhoz, ily módon kiváltva a papír alapú, manuális jogosultság kezelést. Ezen – személyi adatlaphoz köthető – műveleteknél a KELER gyakorolja a jóváhagyói szerepet.

Az ügyfél oldali négy-szem elv kialakítását teljes mértékben ügyfeleinkre bízzuk, azaz opcionális mindegyik fentebb felsorolt funkcionalitásnál.

Csatornafüggetlen értékpapír instrukció kezelés

KID- és Swift-csatornákon indított értékpapír kiegyenlítés/zárolás instrukciókat jelenleg csak az indító csatornán lehet módosítani és törölni. A fejlesztéssel lehetőséget biztosítunk arra, hogy bármely csatornán indított instrukciót, az arra jogosult ügyfél bármely csatornán tudja módosítani, illetve törölni.

TR EMIR REFIT megfelelés

KID-et és eKID-et érintő változások:

- Szektorkód mező értékkészlete módosul. A kódkészlet csere eredményeként a régi megbízásokban csak kódot fogunk tudunk mutatni, a hozzá tartozó szöveget nem.

- Új mezők bevezetése PVE, PVM megbízásokban:

            - Clearing threshold (Elszámolási értékhatár feletti)

            - Collateral portfolio indicator (Portfóliószintű biztosítékkezelés)

            - Collateral portfolio code (Portfólió azonosító)

A frissítés 2024.04.29-én 06:30-tól tölthető le.
A letöltés internetes kapcsolat esetén 5 percet, bérelt vonal és modem esetén akár 30 percet is igénybe vehet.
A telepítés a megszokott módon belépés/kilépés után automatikusan megtörténik.
Amennyiben bármilyen kérdésük merülne fel a frissítéssel kapcsolatban, a KELER Service Desk munkatársai hétköznap reggel 06:30-tól este 20:00 óráig készséggel állnak rendelkezésükre a 06 1 483-6120 telefonszámon.

Üdvözlettel:
KELER Zrt.