30 éves a KELER

A KELER Zrt. 2023. október 12-én ünnepelte a fennállásának 30. évfordulóját, és ez alkalomból az alábbiakban olvasható Horváth Gábor vezérigazgató köszöntője


Tisztelt Ügyfeleink, Tulajdonosaink, Kollégáink!

A KELER Zrt.  30 éves alapításának évfordulója alkalmából elsődlegesen Önöknek szeretnék köszönetet mondani folyamatos támogatásukért. Sikerünk mögött a stabil tulajdonosi háttér mellett, melyet a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde biztosít, a 30 éves folyamatos fejlődésünk áll. 30 éve a tőkepiacon háttérintézményként stabilan és megbízhatóan működik a KELER, folyamatos megújulási képességgel, és piaci körülményekhez, elvárásokhoz való rugalmas alkalmazkodással.

Az elmúlt 30 év alatt a KELER, mint központi értéktár, és a tőzsdei ügyletek kiegyenlítésért felelős háttérintézmény, együtt fejlődött a kiszolgált piacokkal. 1993-ban szinte a semmiből, a nullról építette fel a mai szervezetét, és a  kezdeti kockás papíros nyilvántartástól eljutottunk egy robosztus informatikai háttérrel rendelkező értéktárig. Míg korábban a legnagyobb kihívást a fizikai értékpapírok mozgatása, biztonságos tárolása jelentette, ma már a piaci szereplőket kiszolgáló informatikai háttér stabil, de folyamatos fejlesztése a legfőbb kihívás. 

Ha szigorúan csak a közelmúltból kellene választanom mérföldköveket, azok közül kiemelkedik, hogy sikerrel csatlakoztunk 2017-ben az uniós T2S (Target-2 Securities) rendszerhez, illetve hogy több éves felkészülési projekt eredményeként a KELER megkapta 2020. év végén az uniós CSDR működési engedélyét. Az ezt követő évben pedig sikeresen befejezte a társaság egyik legjelentősebb projektjét a KELER Szolgáltatásfejlesztési programját, majd azt követően a kiegyenlítési rendszer hatékonyságát és biztonságát elősegítő pénzbírság rendszerét. 

A tulajdonosok támogatásával, a KELER, a fennállása óta legfőbb feladatának mindig a hazai tőkepiac kiszolgálását, fejlesztését tekintette, és ez a cél a jövőben sem fog változni. A KELER-nél a 30. születésnap nemcsak egy kerek jubileum, hanem egy új időszámítás kezdete is, mert szilárd törekvésünk, hogy a társaság a jövőben még hatékonyabb munkával valósítsa meg a tulajdonosok által elvárt stratégiai célokat, a hazai piaci szereplők lehető legjobb, legteljesebb körű kiszolgálása mellett. Alapozzuk ezt arra, hogy a KELER ma is szakmailag erős, összetartó, és elkötelezett munkatársi gárdával rendelkezik. A birtokunkban levő szakmai tudás garantálja, hogy a KELER az elkövetkező években is biztosítja a hazai pénz-, tőkepiac magas szintű működését, valamint megteremti a következő esztendők szakmai és pénzügyi eredményeit. Ki kell emelni, hogy  az ügyfeleink és a tulajdonosok támogatása nélkül nem értük volna el sikereinket. 

Így szeretném ismételten megköszönni a KELER Csoport tulajdonosainak, a magyarországi hitelintézeteknek, befektetési vállalkozásoknak, kibocsátó vállalatoknak, illetve valamennyi tőkepiaci szereplőnek, valamint a KELER Csoport összes munkatársának, hogy az elmúlt 30 évben elősegítették, hogy a KELER és leányvállalata a KELER KSZF magas színvonalon és a szakmai feladatokra koncentrálva végezhette munkáját.

Személyes célom, hogy a KELER-ben ugyanúgy tegyük a dolgunkat, ahogy eddig tettük az elmúlt 30 év alatt: ugyan a háttérben, de megbízhatóan és hatékonyan!

Üdvözlettel
Horváth Gábor, vezérigazgató
KELER Zrt.