Tájékoztató a CSDR pénzbírság mechanizmust érintő aktuális információkról


Tisztelt Ügyfeleink!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket a CSDR pénzbírság mechanizmust érintő aktuális információkról.

A korábbi tájékoztatásunk szerint 2022. április 29-én véget ér az éles környezetben az ún. dry-run időszak, és májusban már teljeskörűen fog működni a mechanizmus, azaz a májusra kalkulált pénzbírságok beszedése és kiosztása már a nemzetközi bírságnaptár ütemezése szerint fog megtörténni júniusban (2022. június 23-ai tervezett kiegyenlítési nappal).

Mindazonáltal felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a májusban generálandó, április hónapra vonatkozó - a KELER kiegyenlítési rendszerét érintő - havi pénzbírság riportok is kiküldésre fognak kerülni az eredeti ütemezés szerint 2022. május 19-én. A havi riportban szereplő, a pénzbírságok kiegyenlítésére vonatkozó információkat kérjük majd figyelmen kívül hagyni! Azaz a kiszámítandó global net amount, a kiegyenlítés dátuma és pénzszámlaszám csak tájékoztató jellegű információ lesz. A riportban szereplő nettó összeg kiegyenlítésére májusban (az eredeti üzemezés szerint 2022. május 24-én) nem fog sor kerülni, hanem csak - összevontan a februári és márciusi bírságtételekkel - július hónapban.

A visszamenőleges időszakra vonatkozó jelentéseket elsődlegesen excel tábla formájában biztosítjuk. A tervezett excel tábla szerkezeti leírását magyarázatokkal és mintát jelen tájékoztatónk mellékleteként csatoltan találják.

Az excel táblákon túlmenően azonban biztosítani fogjuk a visszamenőlegesen kalkulált pénzbírságokról sztenderd formátumú napi riportok küldését is, azaz a februári és márciusi hónapokra vonatkozó pénzbírságokról az ügyfeleink választása szerinti kommunikációs csatornán tesszük elérhetővé a semt.044 és/vagy MT537 riportokat.

A 2022. április 1-jei és későbbi észlelési napos pénzbírságokról a napi jelentések már kézbesítésre kerültek az éles környezetből, így ezekről nem tervezünk ismételten riportokat küldeni a duplikációk elkerülése érdekében.

A visszamenőleges pénzbírságok kezeléséhez szükséges informatikai megoldáson szakértő kollégáink jelenleg is dolgoznak. A jelentések előállítását és kiküldését továbbra is 2022. május 31-ig tervezzük megvalósítani.

A három hónapra számolt pénzbírságok fellebbezési határideje 2022. június 30.

A fellebbezési határidőt – és az elvégzendő módosításokat - követően 2022. július 15-én tervezzük kiküldeni a 3 havi, véglegesített pénzbírságokra vonatkozó újabb excel táblát, illetve egy havi típusú semt.044 és/vagy MT537 pénzbírság riportot is, amely 2022. február 1. és 2022. április 29-e közötti észlelési napokkal rendelkező valamennyi, aktív státuszú bírságtételt tartalmazni fog.

Ezen három havi bírságtételek nettósított összegének (global net amount) beszedésére és kiosztására fog sor kerülni, amelynek tervezett kiegyenlítési dátuma: 2022. július 20. (Annak érdekében, hogy elkülöníthető legyen a június havi pénzbírságok kiegyenlítésétől – amely 2022. július 25-én tervezett – ezért kerül sor külön napon a 3 havi összesített pénzbírságok kiegyenlítése!)

Ezúton is ismételten kérjük Tisztelt Ügyfeleinket, hogy mind a már lejelentett áprilisi, mind a hamarosan jelentendő februári és márciusi pénzbírságok ellenőrzését legyenek szívesek elvégezni és bárminemű észrevétel (pl. hibás vagy hiányzó kalkuláció) esetén mielőbb jelezzék ezt a penalty@keler.hu címen!

Köszönjük szíves figyelmüket!

Üdvözlettel:
KELER Zrt.