A KELER teljes jogú, GLEIF által akkreditált LEI kódkiadóvá vált


Örömmel jelentjük be, hogy 2020. december 2-án a KELER Központi Értéktár Zrt. (KELER), a GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation) által akkreditált LOU-vá (Local Operating Unit) vált, aminek eredményeként megkezdheti LEI (Legal Entity Identifier) kódkiadói és -kezelői működését a Magyarországon nyilvántartásba vett jogi személyek részére.  

A KELER 2021. február 1-jétől saját webes alkalmazásán keresztül biztosítja a jogi személyek nemzetközi azonosítására szolgáló, 20 alfanumerikus karakterből álló, LEI kód kiadását. A KELER új és meglévő ügyfelei is élvezhetik az új LEI kódkiadó szolgáltatásokat, amelyeket kedvezményes díjakon vehetnek igénybe.

“A GLEIF akkreditáció egy jelentős eredmény a KELER történetében. Az engedély megszerzése is jelzi a KELER elkötelezettségét a hazai pénz- és tőkepiac folyamatos fejlesztése és meglévő szolgáltatási portfóliójának bővítése iránt.Örülünk, hogy ügyfeleinket LOU-ként még magasabb színvonalon tudjuk kiszolgálni, és megtiszteltetésnek érezzük, hogy részesei lehetünk a globális LEI rendszernek.” – nyilatkozta Demkó-Szekeres Zsolt, a KELER vezérigazgatója.

„Az akkreditáció az a folyamat, amely során a GLEIF értékeli a globális LEI rendszeren belüli működésre törekvő szervezeteket, hogy alkalmassá váljanak LEI kódok kibocsátására és a LEI-hez kapcsolódó törzsadatok kezelésére.” mondta Stephan Wolf, a GLEIF vezérigazgatója. Hozzátette, hogy „A GLEIF várakozással tekint a KELER-rel, mint akkreditált LEI kód kiadóval való együttműködésre.”


A KELER: A KELER Zrt. Magyarország központi értéktára, szakosított hitelintézet, amely 1993-ban jött létre, tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. A LEI kódkiadás mellett - mint a hazai pénzügyi eszközök nemzeti kódkiadója – a KELER közreműködik még az ISIN (International Securities Identification Number), a CFI (Classification of Financial Instrument), és a FISN (Financial Instrument Short Name) és kódok kibocsátásában is. A KELER olyan innovatív szolgáltató, amely megbízható szakmai és informatikai háttérre támaszkodva, a nemzetközi gyakorlatnak, a hazai és nemzetközi jogszabályi előírásoknak megfelelően a piaci szereplők jelenlegi és jövőbeli igényeinek figyelembe vételével, stabil tulajdonosi és tőkepozíciójára építve szolgálja ki Ügyfeleit.

A GLEIF: A Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) egy nonprofit szervet, melyet a Pénzügyi Stabilitási Tanács (Financial Stability Board – FSB) 2014 júniusában hozott létre azzal a céllal, hogy támogassa a LEI kódok globális elterjedését. A GLEIF szolgáltatásai biztosítják a globális LEI rendszer működési integritását. A GLEIF a technikai infrastruktúrát is rendelkezésre bocsátja, hogy hozzáférést biztosítson a felhasználók számára a teljes globális LEI kód adatbázishoz.

A GLEIF felügyeleti szerve a LEI ROC (LEI Regulatory Oversight Committee), amely világszerte az egyes országok hatóságai által delegált képviselőkből áll. A GLEIF a szolgáltatását ISO/IEC 20000-1:2011 tanúsítvány szerint végzi a LEI kód kibocsátók számára. Központja a svájci Bázelben található. További információért keresse fel a GLEIF weboldalát:  https://www.gleif.org/en and https://www.gleif.org/annual-report címen.