Kódkiadás

A KELER, nemzeti kódkiadóként és egyszersmind az Association of National Numbering Agency (ANNA) 120 ország nemzeti bankjait, értéktárait, adatszolgáltatóit, szabályozóit és tőzsdéit tömörítő szervezet tagjaként elkötelezett abban, hogy olyan a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon is felhasználható egyedi azonosítók kifejlesztésében és kibocsátásában vegyen részt, amelyek széles (szakmai és befektetői) körben alkalmazhatók az egyes pénzügyi eszközök egyértelmű beazonosítására.

A kódok igénylése és kiadása során igyekszünk olyan megoldásokat kínálni Ügyfeleink részére, amelyek meggyorsítják és leegyszerűsítik az igénylés és a kiadás folyamatát. Fejlesztéseink arra irányulnak, hogy lehetőség szerint minimalizálják a személyes ügyintézés szükségességét és az Interneten keresztül modern, felhasználóbarát alkalmazásokkal segítsük Ügyfeleinket.

Jelenleg az alábbi nemzetközi azonosítók igényelhetők a KELER-en keresztül.

Kód típusok
ISIN azonosító CFI kód FISN kód LEI azonodító

Az ISIN (International Securities Identification Number = nemzetközi értékpapírkód) azonosító az értékpapírok egyedi azonosítását lehetővé tevő egyedi kód, amely az értékpapír kötelező alaki eleme.

A KELER által kibocsátott ISIN kódok az értékpapírok alapadatival együtt a KELER honlapján lekérdezhetők.

A CFI (Classification of Financial Instruments = Pénzügyi instrumentum Osztályozása) kód a pénzügyi instrumentumok egységes kódkészlet alapján történő meghatározására szolgál, amelyet elsősorban jelentéseik során használnak a piaci szereplők.

A FISN (Financial Instrument Short Name = Pénzügyi instrumentum rövid neve) kód a pénzügyi eszközökre vonatkozó információk egységes meghatározására szolgál.

A LEI (Legal Entity Identifier = jogi személy azonosító) kód a tőzsdén kívüli származtatott ügyleteket kötő intézmények egyértelmű azonosítására szolgáló egyedi azonosító.
A kibocsátott LEI kódok globálisan az alábbi internetes honlapon kérdezhetők le:

https://www.gleif.org/en

ISIN Kód felépítése CFI kód felépítése FISN kód felépítése  LEI kód felépítése