CAPS

 

A 2017. május 17-i 2017/828 európai parlamenti és tanácsi irányelv (SRD 2) célja a részvényesek pozíciójának erősítése és annak biztosítása, hogy a vállalati és a befektetői döntések a vállalatok hosszú távú stabilitását szolgálják. A KELER új rendszert, a CAPS-et alakítja ki az SRD 2 által előírt szolgáltatások nyújtására. Az új rendszer fejlesztése során a KELER kiemelt hangsúlyt fektet az ügyfélbarát megjelenésre és a modern iparági szabványok alkalmazására.

A CAPS webalapú rendszer, a tanúsítvány alapú kétfaktoros azonosítást követően (a rendszer a KELER által biztosított tanúsítvány telepítésével) érhető el az interneten keresztül kibocsátók és a KELER-nél értékpapírszámlával rendelkező ügyfelek számára.

A gazdasági szereplők közötti együttműködés és az automatizált feldolgozás érdekében a közvetítők közötti üzeneteket lehetőség szerint géppel olvasható és egységes formátumban kell továbbítani. Az automatizált feldolgozás elősegítése érdekében a KELER a CAPS rendszer kialakítása mellett SWIFT rendszeren keresztül is lehetővé teszi az üzenetforgalmat e szolgáltatásokkal kapcsolatban.

A jogszabályban meghatározott elvárás az ISO formátumú üzenetekkel történő kommunikáció. Az SRD 2 elvárásainak kizárólag az ISO 20022 formátum felel meg, ennek megfelelően a KELER is ezt a formátumot választotta a CAPS rendszerben használt formátumnak.


Kapcsolat: