Fix áras, aukciós és szabadpiaci ügyletek

 

 


A fix áras és aukciós BÉT ügyletek kiegyenlítése az azonnali BÉT ügyletektől elkülönítetten, bruttó módon, DVP-elven (Delivery-versus-Payment = Szállítás fizetés ellenében) történik. 2012. január 2-tól a BÉT-en állampapír-ügyletek kizárólag fix áras ügyletként köthetők.

Az ügyletek kiegyenlítési ciklusa a részvények vonatkozásában minimum 1, maximum 7 nap, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok (így állampapírok is) esetében a teljesítés a második kiegyenlítési napon történik, befektetési jegyek esetében a teljesítés a harmadik kiegyenlítési napon történik. A BÉT-tel és a KELER-rel kötött külön megállapodással ettől el lehet térni.

A KELER a BÉT-től átvett kötéseket az kiegyenlítési napon számolja el bruttó módon, DVP-elv alapján az alábbiak szerint:

  • a KELER elsőként megvizsgálja az eladó értékpapír-fedezetét,
  • ezt követi a pénzügyi teljesítés (kivételt képeznek az önkötések),
  • majd a végleges és visszavonhatatlan értékpapírbeli kiegyenlítés,
  • végül a kiegyenlítési nap végén az ügylet teljesítésének visszaigazolása következik a számlatulajdonos számára.

Mindez egy-egy tranzakció vonatkozásában 7-45 másodpercet vesz igénybe, attól függően, hogy az érintett ügyfelek pénzszámlájukat a KELER-ben vagy az MNB-ben vezetik.

Ha az értékpapír- vagy a pénzbeli fedezet nem áll rendelkezésre, a terhelési tranzakció napközben sorban áll (ezalatt a számlavezető rendszerek folyamatosan megkísérlik a teljesítést), a multinet tőzsdei ügyletektől eltérően e tranzakciókban nincs nemteljesítési eljárás. A VIBER (az MNB valós idejű bruttó elvű forintelszámolási rendszere) DVP-ügyletek kiegyenlítésére rendelkezésre álló üzemidejének zárása után - 18:00-kor - a tranzakció törlődik.


További információ:
Ha szolgáltatásunkat igénybe kívánja venni, kérjük, keresse Ügyfélszolgálatunkat hétfőtől péntekig 9.00 és 15.00 óra között.

Telefon: +36 1 483 6240 
Mobil: +36 30 481 4331 
E-mail:


Kapcsolódó letölthető dokumentumok:
Összevontértékpapírszámla vezetési és számlanyilvántartási szerződés
Formaszerződés hitelintézetek részére történő elszámolási szolgáltatás igénybevételére