DVP - OTC (tőzsdén kívüli) kiegyenlítés a KELER-ben

A KELER-ben a tőzsdén kívül kötött (over-the-counter = OTC) prompt és repo ügyletek, illetve a letétkezelők tranzakcióinak kiegyenlítése valós időben (real-time), bruttó módon, ügyletről ügyletre haladva történik a DVP (delivery versus payment) elv alapján.

A DVP-elv lényege, hogy az ügylet megkötése után a tényleges "szállítás", azaz teljesítés csak fizetés ellenében történik meg. (Az OTC ügyleteken kívül a tőzsdén kötött fix és aukciós ügyletek kiegyenlítése is bruttó DVP-módon jön létre.)

A KELER valós idejű feldolgozása az MNB által működtetett VIBER, valós idejű pénzforgalmi rendszerhez illeszkedve áll az Ügyfelek rendelkezésére.

Az ügyletek párosításának folyamata közvetlenül az instrukciók rendszerbe való befogadását követően megkezdődik. A DVP megbízásokat a KELER az eredeti kiegyenlítési dátumot követően 20 napig örökíti, illetve a nap végén törli az ügyfelek igényei alapján. A párosított ügyletek a tranzakciók könyveléséig mind az eladó, mind a vevő instrukciója alapján törölhetők, a törlést nem kezdeményező fél tranzakciója „Jó” páratlan státuszba kerül.

Az ügyletek párosítása és kiegyenlítése a KELER által megállapított ártolerancia összeg figyelembevételével, mindig a vevő fél megbízásában szereplő vételár ellenében történik. A KELER az ügyletek állapotára vonatkozó információ mellett a másik fél által kezdeményezett tranzakciókról is értesítést küld az Ügyfél részére.

Míg a KELER minden résztvevőjének értékpapírszámlát vezet, addig a pénzszámláknak csak egy része található a KELER rendszerén belül (a brókercégek pénzszámlái), mivel a bankok pénzszámláit közvetlenül az MNB vezeti. A központi banknál található pénzszámlák KELER általi elérését (az értékpapírügyletekből eredő pénzterhelések és jóváírások foganatosítását) az MNB-vel közösen végzett fejlesztőmunka és a bankközi fizetéseknél jól ismert SWIFT kommunikációs kapcsolat teszi lehetővé.

Az kiegyenlítés és jóváírás végleges és visszavonhatatlan. 


További információ:

Ha szolgáltatásunkat igénybe kívánja venni, kérjük, keresse Ügyfélszolgálatunkat hétfőtől péntekig 9.00 és 15.00 óra között.
Telefon: +36 1 483 6240
Mobil: +36 30 481 4331
E-mail: 


Kapcsolódó letölthető dokumentumok:
Összevont értékpapírszámla vezetési és számlanyilvántartási szerződés
Formaszerződés hitelintézetek részére történő elszámolási szolgáltatás igénybevételére