Bankok & brókerek

A KELER több, mint két évtizede nyújtja szolgáltatásait és biztosít infrastruktúrát a magyar tőkepiac szereplői, közvetítői számára.

Közvetlen partnerei – többek között - a befektetési vállalkozások, a hitelintézetek, az árutőzsdei szolgáltatók, a befektetési alapkezelők, a szervezett piaci szereplők (energiapiac, illetve gázpiac) és az értékpapír kibocsátók. A KELER lehetővé teszi, hogy a piaci szereplők megkötött értékpapír kereskedelmi tranzakciói kockázatmentesen, gyorsan és hatékonyan kerüljenek kiegyenlítésre, azaz pénz és értékpapír gazdát cseréljen.

A bankok, hitelintézetek számára a legfontosabb KELER szolgáltatási területek az értékpapír számlavezetés, a banki és a treasury szolgáltatások. Ezeket a szolgáltatásokat Ügyfeleink elektronikus úton is igénybe vehetik KID rendszeren vagy SWIFT-en keresztül.

Értékpapír számlavezetés

Bankok és befektetési szolgáltatók közvetlenül nyithatnak a KELER-ben értékpapír számlát. Saját nevükben nyitott értékpapírszámláik esetében további szegregációra, nevesített alszámlák megnyitására is lehetőségük van.A KELER által vezetett értékpapírszámlákon a szállítás-fizetés-ellenében elv (delivery versus payment, DVP) vagy a szállítás-fizetés-nélkül (free of payment, FOP) elv alapján is lehetséges az ügyletek kiegyenlítése a nemzetközi szabványokkal összhangban.

Az értékpapír ügyletek pénzoldali teljesítésére lehetőség van egyrészt a KELER által vezetett pénzszámlákon, másrészt a Valós Idejű Bruttó Elszámolási Rendszerben (VIBER) a Magyar Nemzeti Bank által vezetett pénzszámlákon.

Banki szolgáltatások

A KELER a tevékenységéhez kapcsolódóan ügyfelei számára forint és deviza pénzszámlákat vezet.

A pénzszámlák a tőzsdén kötött ügyletek és egyéb értékpapír-tranzakciók pénz oldalának kiegyenlítésére szolgálnak, illetve speciális letéti típusú számlák is elérhetők. A KELER a számlán tartott egyenlegek után kamatot fizet.

Treasury

A Treasury feladata, hogy a KELER likviditását folyamatosan biztosítva a rendelkezésre álló, saját és idegen forrásokból származó szabad pénzeszközöket befektesse. Kiterjedt állampapír-, kamat- és devizakereskedelmet folytatva aktív szerepet vállal mind a tőkepiacon, mind a deviza- és a bankközi piacokon. A KELER-t konzervatív befektetési politikája és központi szerepköre, függetlensége megbízható partnerré tette a magyar és nemzetközi piaci szereplők körében. Magas szintű szakmai tudással, széleskörű gyakorlati tapasztalattal rendelkező munkatársai biztosítják a KELER Treasury sikerét.

A KELER Treasury az alábbi szolgáltatásokkal áll Ügyfelei rendelkezésére:

  • Tőkepiaci ügyletek (repo-ügyletek, állampapír vétel/-eladás)
  • Kiemelt kamatozású számla
  • Devizaügyletek