Újabb gázpiac vált euróra


Budapest, 2019. december 19. - Januártól már az FGSZ Földgázszállító Zrt. kereskedelmi platformján is euróban történik a tranzakciók elszámolása, csakúgy, mint a többi fontos gázpiacon. Az átállás technikai jellegű – jelentette be az ügyleteket elszámoló KELER KSZF Zrt. (továbbiakban KELER KSZF). A klíringházi és garanciaszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF egyébként részben a gázpiacokon elért magasabb bevételek miatt jelentős növekedést ért el az idei évben, a jövőben pedig a stratégiájának megfelelően folytatja a terjeszkedést.


Az eddigi forintalapú elszámolás helyett euróalapú kereskedés lesz az FGSZ Földgázszállító Zrt. kereskedelmi platformján – közölte a tranzakciókat kezelő, a magyar jegybank tulajdonában lévő KELER Csoporthoz tartozó, klíringházi és garanciaszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF.

Jön az eurós elszámolás, naponta

A társaság tájékoztatása szerint az adott kereskedési napot, úgynevezett gáznapot követő elszámoláskor számolt különbségek – azaz a gáznapi egyensúlytalanság értékei – is euróban lesznek kimutatva. A tranzakciók teljesítése és kockázatkezelése szintén euróban történik januártól. Egyúttal a mostani havi gyakoriságúról egységesen napi gyakoriságúra módosul az elszámolás. A váltás ellenére a KELER KSZF az általa felszámolt díjakat továbbra is forintban állapítja meg, az azokhoz köthető díjszámlák kiállítása és beszedése már az elszámolási devizához igazodva euróban történik majd.


Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója elmondta: „A többi gázpiacon, például a CEEGEX-en és a HUDEX-en már euróalapú a számlázás és azzal, hogy az FGSZ-platform is átáll az euróra, egyszerűsödik a gázpiaci kereskedés elszámolása. Ez a nagyon jelentős változás az előfeltétele annak, hogy a hazai gázpiacok kockázatkezelésének és elszámolásának konszolidációja 2020-ban megtörténhessen.” 


További a hazai gázpiacot érintő változás, hogy a földgázellátásról szóló törvény (Get.) módosítása következtében 2020 elejétől minden a hazai gázkereskedelmi platformon dolgozni kívánó kereskedő kapcsolatba kell kerüljön a KELER KSZF-fel, mert gázkiegyensúlyozás elszámolása csak a KELER KSZF közreműködésével lehetséges január 1-ét követően.


Kapcsolat: