Terv feletti eredményt ért el a KELER KSZF

Sikeres félévet tudhat maga mögött a klíringházi és garanciaszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF Zrt. A bevételek 965,95 millió forintot tettek ki, ez 23,3 százalékkal meghaladja a múlt év egészében elért 783,4 milliós összeget. Az adózás előtti eredmény az első félévben 287,2 millió forint volt, szemben a tavaly egész éves 174,2 millió forinttal. A társaság folytatja a stratégiai céljai megvalósítását, azaz célja, hogy a magyar partnerek kiszolgálása mellett a régió vezető klíringszolgáltatója lehessen.

 

Növekvő és bőven a tervezettet meghaladó eredményekkel zárta az idei első félévet a magyar jegybank tulajdonában lévő KELER Csoporthoz tartozó, klíringházi és garanciaszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF Zrt. A társaság összesen 965,95 millió forint bevételt ért el január és június vége között, ez pedig 23,3 százalékkal magasabb összeg, mint az múlt év egészében elért 783,4 millió forint. Az adózott eredmény a félév végén 287,2 millió forintra rúgott, ez szintén meghaladja tavalyi egész éves 174,2 millió forintot.
 
Több bevétel, több nyereség, több partner
Mátrai Károly, a KELER KSZF Zrt. vezérigazgatója a féléves eredményeket értékelve elmondta: „A tőkepiaci bevételek a korábbi évekhez hasonlóan a tervezettnek megfelelően alakultak. Az energiapiacokon a klíringtagsági díjaknak köszönhetően sikerült növelni a díjbevételeket, a magyar földgázszegmens kiugró aktivitása miatt ezen a részpiacon a tervezettnél 70 millió forinttal nagyobb klíringbevétel realizálódott.”
A magyar földgázpiacon végbement növekedés az általános piaci élénkülés mellett az orosz-ukrán szerződések lejárta miatti aggodalomnak és az esetleges ellátási problémára való felkészülésnek köszönhető. A piaci szereplők ugyanis elkezdték feltölteni a hazai és az ukrán gáztárolókat, melyhez a KELER KSZF Zrt.-vel együttműködő földgáztőzsdén, a CEEGEX-en vásárolták meg a szükséges gázt. 
Fontos továbbá, hogy a klíring- és alklíringtagok, vagyis a KELER KSZF Zrt. partnereinek száma 144-re nőtt a félév végére, a múlt év végi 138-ról. A partnerek jelentős részét pedig az energiapiaci alklíringtagok adják.

Figyelnek a kiadásokra
A vezérigazgató azt is kiemelte: „A kiemelkedő első féléves eredményekben szerepet játszott, hogy továbbra is szigorú költségkontroll mellett működik a KELER KSZF Zrt., ezt mutatja, hogy a költségek és ráfordítások 5 százalékkal a tervezett szint alatt maradtak.” 
A kiadások jelentős részét továbbra is az anyavállalatnak – a KELER Zrt.-nek – fizetendő összegek, az infrastrukturális szolgáltatások díja, a bérköltség, valamint a szoftvertámogatás költségei jelentették.

Marad az emelkedőn a KELER KSZF Zrt.
A következő időszakban várható teljesítményről Mátrai Károly azt mondta, hogy a társaság stratégiájában meghatározott céloknak megfelelően a további növekedésre számít. 
A KELER KSZF Zrt. a meglévő partnerek teljes körű kiszolgálása mellett keresi az új üzleti lehetőségeket, amelyeken keresztül növelheti a klíring- és alklíringtagjainak számát. Az egyik idei fontos lépés a kazah tőzsdével megkötött együttműködés, amelynek eredményeként a KELER KSZF Zrt. lesz az ottani tőzsde klíringszolgáltatója az engedélyezési eljárás lezárását követően.

Kapcsolat: marketing@keler.hu