Kiugró eredményt ért el a KELER KSZF

Jóval a terveket meghaladó eredményt ért el az első negyedévben a klíringházi és garanciaszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF Zrt.: a bevételek éves összevetésben 20 százalékkal 472,5 millió forintra nőttek. A társaság a kiadásokat is kézben  tartotta, a működési költségek a tervezettnél 6 százalékkal alacsonyabb szinten alakultak. A 143 klíringtaggal együttműködő KELER KSZF jövőbeni növekedését segíti,  a KAZAH értéktőzsdével kötött együttműködés a klíringszolgáltatás nyújtására, mely szolgáltatásnyújtás éles indulása az év végére várható.

Lendületes fejlődést ért el az idei első negyedévben a klíringházi és garanciaszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF Zrt. Az első negyedévben a teljes bevétel 472,5 millió forintot tett ki, ami 20 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. A társaság adózás előtti eredménye pedig 141,3 millió forintra rúgott, ami 153 százalékkal haladja meg a tervezettet – közölte a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde tulajdonában lévő KELER Csoporthoz tartozó társaság.

Jól teljesítő piacok, szigorú költségkontroll

Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója az első negyedéves teljesítményt értékelve azt mondta: „A több mint 472 millió forintos bevétel bő 90 százaléka, 436 millió forint az alaptevékenységből származott. A főtevékenységen kívüli bevételek pedig meghaladták a 36 millió forintot. A tőkepiaci bevételek a terv szerint alakultak, ám a derivatív devizapiac klíringdíjainál 10 millió forint többletbevételt realizáltunk.”

A KELER KSZF az energiapiacokon is jól szerepelt: összesen 30 millióval nagyobb bevételt ért el, negyedéves összevetésben, a magyar földgázkereskedelmi piacon pedig a kitűzött célhoz képest 20 millió forinttal nagyobb bevételt realizált a társaság. A fejlődésben fontos szerepet játszott összességében, hogy a KELER KSZF a múlt év végéhez képest növelte partnereinek számát: az idei első negyedév végén már 143 klíringtaggal állt kapcsolatban a társaság.

Mátrai Károly kiemelte azt is, hogy továbbra is szigorú költségkontroll mellett működik a KELER KSZF. „Ezt mutatja, hogy a működési költségek és ráfordítások az első negyedévben 6 százalékkal a tervezett szint alatt voltak. A kiadások jelentős részét továbbra is a vállalatcsoport másik tagjának, a KELER-nek fizetendő infrastrukturális szolgáltatások díja, a bérköltség, valamint a szoftvertámogatás költségei tették ki” – tette hozzá a vezérigazgató.

Biztató jövőkép

A KELER KSZF várhatóan ezen a fejlődési pályán marad az idén és a következő időszakban is Mátrai Károly várakozása szerint. Az idei év szolgáltatásfejlesztései közül kiemelte egyrészt, hogy a KELER KSZF is megkezdte a felkészülést a Budapesti Értéktőzsdén 2019. július 1-jén induló vállalati kötvények kereskedéséhez szükséges új MTF platform kiszolgálására. Másrészt a KELER KSZF és anyavállalata a KELER Központi Értéktár Zrt. márciusban klíringszolgáltatási szerződést írt alá a kazah értéktőzsdével (AIX). A partnerség keretében a kazah értékpapírokat az európai szabályok szerint a KELER KSZF számolja el, így biztosítva a kazah piac nemzetközi elfogadottságát. A kazah tőzsdével létrejött együttműködés jó lehetőség a KELER Csoport által működtetett magyarországi infrastruktúrák nemzetközi porondra való belépéséhez , megmérettetéséhez, amellett, hogy jó üzleti lehetőséget jelent a KELER KSZF és a KELER számára. A kazahsztáni szolgáltatás várhatóan az év végén indul el élesben, utána pedig hosszabb távon is hozzájárulhat majd a KELER Csoport fejlődéséhez. A KELER KSZF a hosszú távú stratégiájának megfelelően továbbra is keresi a nemzetközi terjeszkedés lehetőségeit. A cél, hogy közép- hosszú távon a KELER KSZF a régió vezető klíringszolgáltatásokat nyújtó társasága legyen.