LEI kód használat türelmi időszakkal kapcsolatos közlemény

A KELER Központi Értéktár Zrt. a Európai Értékpapír-piaci Hatóság (European Securities and Markets Authorities – ESMA) 2018. június 21-i LEI kódok használatához kapcsolódó kommunikációjával összhangban tájékoztatásul jelzi az alábbiakat:

A 2017 decemberében meghirdetett, átmeneti 6 hónapos LEI kód használat türelmi időszak nem kerül további meghosszabbításra annak lejáratával, így a Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II) / Markets in Financial Instruments Regulation (MiFIR) hatálya alatt  jelentésre kötelezett piaci szereplők számára a LEI kódok használata ezt követően kötelezővé válik.
Az elmúlt időszakban az ESMA és a nemzeti szabályozó hatóságok jelentős növekedését állapították meg a LEI kódok használatának és elterjedésének, így ezen vonatkozásban további türelmi időszak hosszabbítást a MiFID II/MiFIR megfeleléshez kapcsolódóan nem tartanak szükségesnek.

Az átmeneti könnyítés 2018. július 2-i dátummal bezárólag véget ér. A jövőre vonatkozóan az ESMA és a nemzeti szabályozói hatóságok részéről a megfelelés monitoringjára felkészülő nemzeti akciótervek kialakítása kerül a középpontba.
Felhívjuk továbbá értékpapír-kibocsátó ügyfeleink figyelmét, hogy az ESMA Central Securities Depositories Regulation (CSDR) rendelkezéseihez kapcsolódó elvárásai alapján a KELER-nek a CSDR szerinti engedélye megszerzését követően ellenőriznie kell, hogy a kibocsátó ügyfelei által megadott LEI kódok a megfelelő jogi személyhez tartoznak, illetve a kód érvényes-e. Ennek megfelelően a KELER valamennyi kibocsátó ügyfelének rendelkeznie kell érvényes LEI kóddal a KELER CSDR engedélyének megszerzését követően.

Ügyfeleinknek módjukban áll a KELER LEI kód kibocsátási és megújítási szolgáltatását igénybe venni, annak érdekében, hogy megfeleljenek a jogszabályi elvárásoknak.

Az ESMA 2018. június 21-i közleménye: