LEI kód használat türelmi időszakkal kapcsolatos közlemény


A KELER Központi Értéktár Zrt. a European Securities and Markets Authority (ESMA) 2018. június 21-i LEI kódok használatához kapcsolódó kommunikációjával összhangban tájékoztatásul jelzi az alábbiakat:

A 2017. decemberében meghirdetett, átmeneti 6 hónapos LEI kód használat türelmi időszak nem kerül további meghosszabbításra annak lejáratával, így a Markets in Financial Instruments Regulation (MiFIR) hatálya alatt  jelentésre kötelezett piaci szereplők számára a LEI kódok használata ezt követően kötelezővé válik.

Az elmúlt időszakban az ESMA és a nemzeti szabályozó hatóságok jelentős növekedését állapították meg a LEI kódok használatának és elterjedésének, így ezen vonatkozásban további türelmi időszak hosszabbítást a MIFIDII. megfeleléshez kapcsolódóan nem tartanak szükségesnek.

Az átmeneti könnyítés 2018. július 2-I dátummal bezárólag véget ér. A jövőre vonatkozóan az ESMA és a nemzeti szabályozói hatóságok részéről a megfelelés monitoringjára felkészülő nemzeti akciótervek kialakítása kerül a középpontba.