Fokozott ügyleti transzparencia valósul meg a pénzügyi eszközök piacain a LEI kódokkal

Budapest, 2018. február 19. – Újabb szabályozói mérföldkövet hagytak maguk mögött a pénzügyi eszközök hazai piacai. A vonatkozó európai uniós rendelet (MiFIR) előírásai alapján 2018. január 3-tól az Európai Unió (EU) befektetési vállalkozásainak globális jogalany-azonosítóval (Legal Entity Identifier, LEI) kell azonosítaniuk jogi személy ügyfeleiket (ideértve az üzleti minőségben eljáró természetes személyeket is), amennyiben utóbbiak – többek között – kereskedési helyszínre bevezetett pénzügyi eszközre vonatkozóan kívánnak ügyletet kötni. A kereskedési helyszínek hasonlóképpen kötelesek minden kibocsátót egy LEI kóddal azonosítani. A fenti változások kapcsán jelentősen megnövekedett érdeklődésről és megugró igénylésszámokról adott hírt a KELER Zrt.

A LEI kód bevezetése hatékonyabbá teszi a piacok felügyeletét, használatával átláthatóbbá válnak a pénz-, a tőke-, és energiapiacokon folytatott ügyletek, valamint a kereskedési adatokat is könnyebben lehet majd elemezni. Mindez már az EMIR szabályozás (European Market Infrastructure Regulation) 2014-es bevezetésével érintett ügyleteknél és piaci résztvevők esetében is megmutatkozott; a 2018. január 3-val élesedett MiFIR (Markets in Financial Instruments Regulation) rendelet ezen jogalkotói szándékkal összhangban az érintettek és a jelentendő ügyletek körét még tovább erősítette - emelte ki Mónus Attila, a KELER Zrt. vezérigazgatója.

Magyarországról a piaci szereplők a Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) adatai szerint 2017. év végéig közel 6500 LEI kódot igényeltek, a KELER várakozásai szerint a 2018. év első félévében ugyancsak többezres nagyságrendű új igénylés várható Magyarországról. Összességében az új jogszabályi keretek a kereskedésben részt vevő feleknek biztonságosabb piacot teremtenek, úgy, hogy az értékpapír- és tőkepiaci tranzakciókban részt vevő szereplők újabb csoportjai válnak egyedileg azonosíthatóvá, legyenek bárhol is a világban.

A KELER Zrt., Magyarország központi értéktáraként, a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír-tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye. A vállalat stratégiájában kiemelt fontosságúak a pénz- és tőkepiacokon a befektetési termékekkel kereskedők, valamint a belföldi értékpapír-kibocsátók részére nyújtott, kódkiadással kapcsolatos szolgáltatások. A KELER a német WM Datenservice partnereként jelenleg közvetítőként vesz részt a LEI kódok kiadásában, azonban a társaság stratégiai célja, hogy a közeljövőben önálló jogú szereplőként nyújtsa a kódkiadásra vonatkozó szolgáltatást, modern elektronikus felületen végigvihető igénylési és adminisztrációs folyamat biztosításával. Így az érintettek itthon is teljes körű, helyi szolgáltatást tudnak igénybe venni a kódigényléstől a megújításig.

Az új kódigénylők számára a KELER Zrt. önálló információs telefonvonalat tart fent, a 06 1-37 37 999-es telefonszámon, ahol naponta 8-16 óra között fogadja az érdeklődők hívását.

Mi az a LEI kód?

A LEI kód egy 20 karakterből álló, egyedi nemzetközi azonosító szám, amellyel a piaci szereplők pontosan beazonosíthatóak, bármelyik országban is működnek a világon. A LEI kód alapján a legfontosabb cégadatok, például az adott cég alapításának helye, tulajdonosi struktúrája, nyilvántartásba vételének időpontja is kideríthető. 

Mónus Attila rámutatott: a felügyeleti szervek is kiemelten kezelik a LEI kód használatát. Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) a helyi felügyeleteken keresztül sürgeti az érintett piaci szereplőket, hogy mielőbb igényeljenek LEI kódot. A kódkiadás kapcsán a 2018-as év első félévében – tekintettel az igénylések számának jelentős megugrására és így az átfutási idő megnövekedésére – egy 6 hónapos türelmi időszak került bevezetésre, amelynek során a tényleges kódkiadásig az igénylőknek egy igazolással kell rendelkezniük, mely tartalmazza azt, hogy az igénylési dokumentációt az érintett piaci szereplők benyújtották, így a megfelelést teljesítették.

Az érintett pénzügyi szolgáltatóknak az első igénylés után évente meg kell újítaniuk a LEI kódjuk érvényességét. Ha azonban nem tartanak rá igényt, akkor is megmarad a LEI kódjuk, de inaktívvá válik, amely később bármikor ismét aktiválható.

Inaktív LEI kóddal, illetve nem lezárt igénylési folyamattal, azaz LEI kód hiányában 2018. júliusától a tranzakciós megbízásokat a befektetési szolgáltatók visszautasítják − hívta fel a figyelmet a KELER vezérigazgatója.


 

Contact: