Biztonságos és transzparens lesz az Xtend, a hazai középvállalatok tőzsdéje

Budapest, 2017. november XX. – Minden adott ahhoz, hogy elinduljon a kereskedés a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra szabott piacán, az Xtenden – jelentette be a klíringszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF. Az Xtenden csak a vállalatok mérete lesz más, a kereskedés ugyanolyan transzparens és biztonságos lesz, mint a BÉT hagyományos piacain. 

Bármikor elindítható a kereskedés a Budapesti Értéktőzsde közepes méretű vállalatok számára létrehozott piacán, az Xtenden az elszámoláshoz szükséges feltételek ugyanis adottak – közölte a KELER Csoporthoz tartozó, klíringházi és garanciavállalási szolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF Zrt., amely az Xtend elszámolási rendszerét működteti majd az indulás után. 
Ugyanolyan biztonságos és transzparens
„Megszereztük az összes szükséges engedélyt és jóváhagyást, és lehetővé tettük, hogy klíringszolgáltatásokat biztosítsunk az Xtenden történő kereskedéshez. Az Xtendes elszámoláshoz külön informatikai fejlesztésre vagy eszközbeszerzésre nem volt szükség, a meglévő infrastruktúrán keresztül tudjuk biztosítani az elszámolást” – mondta Mátrai Károly, a KELER KSZF Zrt. vezérigazgatója. 
Mátrai Károly hangsúlyozta: „Az Xtendre bekerülő vállalatok csak méretükben lesznek mások, mint a Budapesti Értéktőzsde szabályozott piacán lévők, de elszámolási szempontból ugyanolyan biztonságos lesz az Xtend.”
Illeszkedik a stratégiába
A KELER KSZF a tervezett határidőre megteremtette az Xtenden történő kereskedés elindításához szükséges feltételeket, és ezzel is támogatja a BÉT hazai középvállalatok tőzsdei szereplését elősegítő stratégiáját és hozzájárul a magyar tőkepiac fejlődéséhez. 
Az Xtendhez nyújtott szolgáltatások pedig illeszkednek a KELER KSZF terjeszkedési stratégiájába, amely szerint mind a magyar, mind a régiós piacon újabb célpiacokat keres a társaság, amelyeknek elszámolási szolgáltatásokat nyújthat. 
„Az Xtenddel bővítjük a portfóliónkat és így referenciánk is lesz a közepes méretű vállalatok piacáról. Ez azért lényeges, mert a kelet-közép-európai térségben több tőzsde is tervezi hasonló platform létrehozását. A kiszolgálásukért folyó versenyben az Xtend miatt a KELER KSZF már némi előnnyel indulhat” - fogalmazott Mátrai Károly. 
A KELER KSZF egyébként növekedő pályán van, a társaság a múlt évben 11 százalékkal 1,27 milliárd forintra növelte a bevételeit, az idén pedig 1,37 milliárd forintos bevétel várható, ami újabb 5 százalékos növekedésnek felelne meg. 
***
KELER Csoport
Az 1993-ban alapított KELER Központi Értéktár Zrt (KELER) tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. Leányvállalatával, a KELER KSZF Zrt.-vel (együtt: KELER Csoport) biztosítja és működteti a hazai és számos európai tőke- és energiapiac zavartalan működését biztosító infrastruktúrát. A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye. A KELER KSZF ugyanakkor klíringházként biztosítja az ügyletek biztonságos és átlátható elszámolását, gyakorlatilag helyettesíti az egy vagy több pénzügyi piacon kötött szerződésekben érintett ügyfeleket. Vevőként lép fel valamennyi eladóval szemben és eladóként valamennyi vevővel szemben úgy, hogy mindannyiukkal szemben kizárólagos szerződő félként jár el és garanciát vállal az ügyletek teljesítéséért. A KELER KSZF a legmagasabb európai követelményeknek megfelelve klíringházként a Budapesti Értéktőzsde derivatív piac és az azonnali értékpapír-piacok, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, és a magyar kiegyenlítő gázpiac számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a német, a francia, a cseh és a szerb energia piacon, és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat. 
A KELER Csoport olyan innovatív szolgáltató, amely megbízható szakmai és informatikai háttérre támaszkodva, a nemzetközi gyakorlatnak, a hazai és nemzetközi jogszabályi előírásoknak megfelelően, a piaci szereplők jelenlegi és jövőbeli igényeinek figyelembe vételével, velük egy érdekközösségben, stabil tulajdonosi és tőkepozíciójára építve szolgálja ki ügyfeleit. Célja, hogy a piaci és szolgáltatási innovációra építve regionális és európai szinten is meghatározó piaci szereplővé váljon.  
Kapcsolat: