Tájékoztató a KELER Felhasználói Bizottság második üléséről és a CSDR megfelelésről

Tisztelt Ügyfeleink!

 

Ezúton szeretnénk tájékoztatást adni a KELER Felhasználói Bizottság újabb üléséről, valamint a CSD Regulation (CSDR) szerinti megfelelésről.

A Felhasználói Bizottság második ülésére 2017. június 20-án került sor.

A Bizottság tájékoztatást kapott a KELER CSDR szerinti Helyreállítási tervéről és a kiegyenlítések meghiúsulásának megelőzéséről szóló CSDR rendelkezésekről (ún. Settlement Discipline).

A Settlement Discipline előírásai kapcsán a KELER egy munkacsoport felállítását tervezi, amelyen keresztül tájékoztatást ad a piaci szereplőknek a rendelkezések hatásairól, illetve konzultál a piaci szereplőkkel a rendelkezések alkalmazásakor felmerülő kérdésekről.

A munkacsoportba a Felhasználói Bizottság tagjait, az Államadósság Kezelő Központ és a Budapesti Értéktőzsde Elszámolási Bizottsága képviselőit hívja meg a KELER.

A BaNCS rendszer 2017. július 3-i éles indításának elhalasztása kapcsán a KELER szeretné hangsúlyozni, hogy a bevezetési projekt újra tervezésétől függetlenül a KELER továbbra is az eredeti határidővel és ütemezéssel tervezi a CSDR engedélykérelmét benyújtani. Ennek megfelelően a KELER legkésőbb 2017 szeptember végéig benyújtja engedélykérelmét, azaz a KELER várhatóan 2018 első negyedévében szerzi meg az engedélyt.

A KELER az elmúlt bő fél évben alternatív forgatókönyvet dolgozott ki arra az esetre, ha az engedélykérelem beadására nem a BaNCS rendszerrel kerül sor, így az élesítés elhalasztása nem befolyásolja a KELER CSDR szerinti engedélykérelmének tervek szerint történő benyújtását, annak kidolgozása a jelenlegi rendszerkörnyezetet alapul véve történik meg. Ezzel kapcsolatban hamarosan további tájékoztatással jelentkezünk.

A CSDR-ról, a Felhasználói Bizottságról bővebb információ 2016 decemberében megjelent összefoglalónkban található.

 

Üdvözlettel:
KELER Zrt.