Ügyfél-tájékoztató a Központi Szerződő Felek által benyújtott, elszámolt ügyletekre vonatkozó  kiegyenlítési megbízások meghiúsulása miatti pénzbírságokat érintő változásokról


Tisztelt Ügyfeleink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Bizottság (EU) 2023/1626 felhatalmazáson alapuló rendelete (2023. április 19.) alapján az (EU) 2018/1229 felhatalmazáson alapuló rendelete a 909/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a kiegyenlítési fegyelemre vonatkozó szabályozástechnikai standardok tekintetében történő kiegészítéséről (SDR) módosításra került. A módosító rendelet, mely 2024. szeptember 2. napján lép hatályba, a meghatározott szabályozástechnikai standardoknak, a központi szerződő felek által kiegyenlítésre benyújtott elszámolt ügyletek kiegyenlítésének meghiúsulására vonatkozó szankciómechanizmust érinti.

Ennek eredményeképpen a központi szerződő felek által benyújtott, elszámolt ügyletekre vonatkozó kiegyenlítési megbízások meghiúsulása miatti pénzbírságokat a központi értéktáraknak kell a fentiekben említett időpontot követően már nem csak kiszámítaniuk, hanem az érintett résztvevőiktől beszedniük és azok között felosztaniuk is.

A KELER a jogszabályi megfelelés érdekében a következő változtatásokat hajtja végre az MT537Pena üzenetekkel kapcsolatosan:

  • A KELER továbbra is meghagyja a Party Capacity Indicator (:22F::TRCA) mezőben a CCPA jelölést a központi szerződő felek által benyújtott, elszámolt ügyletekre vonatkozó kiegyenlítési megbízások vonatkozásában.
  • Változás viszont, hogy a fenti megbízások esetében a Amount Computed Flag (:17B::CMPU) mezőben minden esetben „Y” (YES) fog szerepelni, ami azt jelenti, hogy a KELER figyelembe fogja venni a központi szerződő felek (KELER KSZF) által benyújtott, elszámolt ügyletekre vonatkozó kiegyenlítési megbízások meghiúsulása miatti pénzbírságokat az aggregálás során, melyek ezáltal bekerülnek a bírságokra vonatkozó nettósítási körbe.

A fentiek értelmében tehát, a változás hatálybalépését követően, minden egyes résztvevőknek (KELER főszámla szinten) összesen egy PFOD megbízást fog generálni a KELER, amely tartalmazni fogja az elszámolásban érintett és nem érintett meghiúsult kiegyenlítési megbízások utáni bírságtételeket. A KELER a további változtatást az MT537Pena üzenetekben nem tervez eszközölni.

Amennyiben a témával kapcsolatosan további kérdésük merülnek fel, kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot az  intezmenyi.kapcsolatok@keler.hu vagy a penalty@keler.hu e-mail címek egyikén.

Üdvözlettel:
KELER Zrt.