Ügyfél-tájékoztató a MAT connectivity tesztekkel kapcsolatos tudnivalókról

Tisztelt Ügyfeleink!

A 2020. szeptember 30-án KELER Szolgáltatásfejlesztési Program (KSZP) témában tartott online ügyféltalálkozó során többek között tájékoztattuk Önöket a piaci tesztek első felvonásaként teljesítendő ún. MAT connectivity tesztek időzítéséről, céljáról, feltételeiről. A tesztben való részvétel kötelező a KELER valamennyi, az értékpapír-kiegyenlítési rendszerének résztvevője számára.

A terveink szerint 2021. április 12-én kezdődő connectivity teszt egy úgynevezett IT kapcsolódási teszt lesz, melynek elsődleges célja a KELER és Ügyfeleinek rendszerei közötti kommunikáció ellenőrzése. A teszt sikeres lefutásának alapvető feltétele egyes törzsadatszintű ügyféladatok paraméterezése rendszereinkben. A teszt során nem cél az üzleti folyamatok tesztelése és a beadott megbízások sikeres könyvelése sem. Elvárás ugyanakkor legalább egy FOP típusú megbízás beadása. A formai és üzleti validációt követően az elvárt eredmény egy státuszüzenet a sikeres befogadásról vagy visszautasításról. A válaszüzenetet a KELER minden esetben az instrukciót beküldő kommunikációs csatornán (KID vagy SWIFT) küldi vissza.

A tesztelés előfeltétele az értékpapírszámlák feletti rendelkezési jog biztosítása a SWIFT-es partnereink által használt 11 karakter hosszú teszt küldő (Sender) BIC kódok megadásával, továbbá a párosítás során használni kívánt szintén 11 karakter hosszú teszt matching BIC kódok nyilvántartásainkba vétele a kiegyenlítési partnerek instrukcióban történő azonosítása érdekében.

SWIFT-es ügyfeleink esetében ez a két BIC kód megegyezhet, a KID rendszerünket használó ügyfeleinktől ugyanakkor csak egy teszt matching BIC kód megadását várjuk, amennyiben nem a KELER által biztosított technikai BIC kódot kérik hozzárendelni a főszámlájukhoz.

Ennek megfelelően szeretnénk kérni Önöket, hogy a fenti adatokat március 15-ig juttassák el a  e-mail címre.

A connectivity teszt első szakaszát sikeresen teljesítő ügyfeleink jogosulttá válnak a 2021. június 1-jén kezdődő üzleti folyamati tesztek megkezdésére. A connectivity tesztelést az első szakasz 2021. május 3-ai határidejéig nem teljesítő ügyfeleink 2021. május 24. és 2021. május 31. között pótolhatják.

A connectivity teszteléssel kapcsolatos további részletekkel (pl. tesztkörnyezeti rendelkezésre állás, teszttámogatás, ügyfélteszt támogató alkalmazásra vonatkozó információk, stb.) kapcsolatosan kérjük, folyamatosan kövessék a honlapunkon közzétett hirdetményeinket.

Üdvözlettel:
KELER Zrt.