CSDR

Tájékoztató a CSDR rendelkezéseiről és az ügyfelekre vonatkozó hatásairól

A CSDR (vagy hosszabb nevén: Central Securities Depositories Regulation) egyike a pénzügyi válság utáni legfontosabb szabályozásoknak, amely a központi értéktárak működésére vonatkozik. Az európai uniós rendelet hivatott biztonságosabbá, hatékonyabbá, és átláthatóbbá tenni a pénzügyi piacokat, valamint elősegíteni egy egységesen szabályozott európai értékpapír piac létrejöttét. Hatására a KELER-nek újra kell engedélyeztetnie a tevékenységét, és sok más tekintetben is komoly változást jelent a KELER számára.

A rendelet részletekbe menően meghatározza, hogy egy központi értéktár mi alapján kap engedélyt, milyen szabályok szerint működik, valamint – gondolva a banki engedéllyel rendelkező értéktárakra – külön szabályokat fogalmaz meg ezen tevékenységükre nézve is. A KELER a CSDR hatályba lépését fontos mérföldkőnek tekinti az európai tőkepiac működésében.

A CSDR azonban nem csak a központi értéktárakra, hanem közvetve vagy közvetlenül valamennyi értékpapír-piaci szereplőre hatással van egyes rendelkezésein keresztül, épp ezért kiemelten fontosnak tartjuk az érintettek tájékoztatását. Az alábbiakban összegyűjtöttük a témában publikált KELER tájékoztatókat annak érdekében, hogy valamennyi érintett számára egy helyen elérhetőek legyenek a releváns információk. A KELER a jövőben is folyamatos tájékoztatást nyújt Ügyfeleinek a CSDR megfeleléssel kapcsolatban.

Fentiek értelmében a KELER megkezdte CSDR szerinti újraengedélyeztetését, amikor 2017. szeptember 29-én beadta engedélykérelmét a Magyar Nemzeti Banknak. A KELER engedélyének megszerzése folyamatban van.

Kapcsolat: keler@keler.hu


Hasznos linkek: