CSDR

Tájékoztató a CSDR rendelkezéseiről és az ügyfelekre vonatkozó hatásairól

CSDR

Tájékoztató a CSDR rendelkezéseiről és az Ügyfelekre vonatkozó hatásairól

A CSDR (Central Securities Depositories Regulation) egyike a pénzügyi válság utáni legfontosabb szabályozásoknak, amely a központi értéktárak működésére vonatkozik. Ez az európai uniós rendelet hivatott biztonságosabbá, hatékonyabbá, és átláthatóbbá tenni a pénzügyi piacokat, valamint elősegíteni egy egységesen szabályozott európai értékpapír piac létrejöttét. A rendelet értelmében  a KELER-nek egyrészt újra kell engedélyeztetnie a tevékenységét, emellett pedig sok más tekintetben is változásokat hoz a KELER és ezáltal Ügyfeleink számára. A KELER a CSDR hatályba lépését fontos mérföldkőnek tekinti az európai tőkepiac működésében.

A rendelet részletekbe menően meghatározza, hogy egy központi értéktár milyen feltételek mentén kaphat engedélyt, illetve milyen szabályok szerint működhet, külön szabályokat megfogalmazva a banki engedéllyel rendelkező értéktárakra vonatkozóan.

A CSDR azonban nem csak a központi értéktárakra, hanem közvetve vagy közvetlenül valamennyi értékpapír-piaci szereplőre hatással van egyes rendelkezésein keresztül, épp ezért kiemelten fontosnak tartjuk Ügyfeleink tájékoztatását a változásokról. Az alábbiakban a KELER által a témában publikált tájékoztatók találhatóak összegyűjtve annak érdekében, hogy Ügyfeleink számára egy helyen elérhetőek legyenek a releváns információk. A KELER a jövőben is folyamatos tájékoztatást nyújt Ügyfeleinek a CSDR előírásainak való megfeleléssel kapcsolatban.

Fentiek értelmében a KELER megkezdte CSDR szerinti újraengedélyeztetését, amikor 2017. szeptember 29-én benyújtotta engedélykérelmét a Magyar Nemzeti Bank részére. Az engedélyezési eljárás jelenleg is folyamatban van.

Kérdéseiket kérjük, a  e-mail címre küldjék el.


Hasznos linkek:

CSDR és a kapcsolódó technikai sztenderek

Tájékoztatás az engedély benyújtásáról

Ügyfél-tájékoztatók a változásokról