Az Európai Központi Bank (EKB) azért hozta létre a T2S platformot, hogy harmonizálja az európai elszámolási rendszereket, valamint egységesítse és ezáltal hatékonyabbá és biztonságosabbá tegye az értékpapír-tranzakciók lebonyolítását.

A rendszer – a több éves előkészületeket követően – 2015 júniusában kezdte meg működését, amelyhez Európa értéktárai és jegybankjai 5 hullámban csatlakoznak, így fokozatosan kerülhet a rendszerbe az éves szinten 300.000 milliárd EUR-t is meghaladó értékű tranzakció. Az EKB-s központi infrastruktúra lényege, hogy a résztvevő értékpapírpiacok értékpapírjait koncentráltan tegye elérhetővé, így még a komplex, hosszú elszámolási láncokon keresztül lebonyolított, határon átnyúló ügyletek elszámolása is valós időben, jegybankpénzben (egyelőre kizárólag euróban) történhet. Ez az elszámolás legbiztonságosabb formája, a volumen-koncentrációtól pedig hosszabb távon az elszámolási költségek csökkenése várható.

„Az európai piaci szabályozások és infrastruktúra-fejlesztések kínálta lehetőségeket megragadva a KELER még aktívabb nemzetközi szerepre törekszik. Stratégiánk jelentős mértékben épül a T2S rendszer által elérhető funkcionalitásokra, ezért a platformhoz való csatlakozás a KELER üzleti elképzeléseinek fontos mérföldköve. Az egységes értékpapír-elszámolási rendszer létrejötte, működése és a hétvégén végrehajtott csatlakozási folyamat egy hatalmas nemzetközi projekt sikere, melyért az értéktárak, nemzeti bankok és az értékpapírpiac szinte minden szereplője jelentős erőfeszítéséket tett. A régió egyik vezető szereplőjévé szeretnénk válni, a T2S-hez való sikeres csatlakozás pedig egy nagy lépés e cél elérése felé.” – értékelt Dudás György, a KELER Zrt. vezérigazgatója.

Az elmúlt 5 évben a KELER, valamint a hazai és nemzetközi értékpapírpiac szereplői intenzív, szisztematikus közös munkával készültek a csatlakozásra. A projekt negyedik, a volumeneket tekintve legnagyobb migrációs hullámának tagjaként a magyar központi értéktár a február 3-5. közötti migrációs folyamat lezárásával a német, osztrák, szlovák, szlovén és luxemburgi értéktárakkal együtt az európai értékpapír-elszámolási rendszer résztvevőjévé vált. A T2S-hez való csatlakozás eredményeként az EUR-ban kötött értékpapír tranzakciók elszámolását a KELER már a frankfurti platformon keresztül biztosítja.

„A csatlakozás egy hosszan és tudatosan felépített munkafolyamat eredménye, azonban csak az első lépés abba az irányba, hogy a KELER ezt követően már az európai egységes infrastruktúrához kapcsolódva legyen képes ajánlani azon értéknövelt szolgáltatásait, amire a regionális/nemzetközi stratégiáját építi. Az értékpapír-tranzakciók lebonyolításának biztonságosabbá és hatékonyabbá tétele mellett a csatlakozás előnye a magyar értékpapírok nemzetközi elérhetőségének javulása is. A T2S-nek közép- és hosszú távon piacformáló hatása van, amelyben a KELER aktív szerepet kíván vállalni.” – hangsúlyozta Matuszka Kristóf, a KELER T2S projektjének vezetője. 

*********

KELER Csoport

Az 1993-ban alapított KELER Központi Értéktár Zrt (KELER) tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. Leányvállalatával, a KELER KSZF Zrt-vel (együtt: KELER Csoport) biztosítja és működteti a hazai és számos európai tőke- és energiapiac zavartalan működését biztosító infrastruktúrát. A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye. A KELER KSZF ugyanakkor klíringházként biztosítja az ügyletek biztonságos és átlátható elszámolását: gyakorlatilag helyettesíti az egy vagy több pénzügyi piacon kötött szerződésekben érintett ügyfeleket: vevőként lép fel valamennyi eladóval szemben és eladóként valamennyi vevővel szemben úgy, hogy mindannyiukkal szemben kizárólagos szerződő félként jár el és garanciát vállal az ügyletek teljesítéséért. A KELER KSZF a legmagasabb európai követelményeknek megfelelve klíringházként a Budapesti Értéktőzsde, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, és a magyar kiegyenlítő gázpiac számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a német, a francia, a cseh és a szerb energia piacon, és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat.

A KELER Csoport olyan innovatív szolgáltató, amely megbízható szakmai és informatikai háttérre támaszkodva, a nemzetközi gyakorlatnak, a hazai és nemzetközi jogszabályi előírásoknak megfelelően, a piaci szereplők jelenlegi és jövőbeli igényeinek figyelembe vételével, velük egy érdekközösségben, stabil tulajdonosi és tőkepozíciójára építve szolgálja ki Ügyfeleit. Célja, hogy a piaci és szolgáltatási innovációra építve regionális és európai szinten is meghatározó piaci szereplővé váljon.