Gázpiaci ügyfelek: FGSZ KP, CEEGEX, HUDEX gáz szegmens

 
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. által 2010. július 1-én indított, korábban Napi Földgáz és Kapacitás Kereskedelmi Piac (NFKP), majd Egyensúlyozó Platform, jelenleg pedig FGSZ Kereskedési Platform néven működő piac teljes körű elszámolását a KELER KSZF végzi, mely egy speciálisan a gázpiacra szabott klíringrendszerben valósul meg. A KELER KSZF 2020. január 1-től az FGSZ kiegyensúlyozási ügyleteit is klíringeli.
 
Gázpiaci ügyfeleink köre – az ECC-s piacokon kereskedő partnerekhez hasonlóan - a magyar és nemzetközi energiakereskedő cégekből tevődik össze, melyek között megtalálhatóak olyan globális szereplők is, akik minden jelentős energiatőzsdén képviseltetik magukat, de sokan csak saját régiójukra és az ott működő energiatőzsdékre koncentrálnak. A magyar partnerek között találhatunk végfelhasználókat is, akik üzleti modelljük szerint közvetlenül vesznek részt a tőzsdei kereskedésben.
 
A KELER elsősorban a régióból érkező cégekre építi stratégiáját, mert abban hiszünk, hogy a helyi sajátosságok ismerete előnyt jelent számunkra a nyugat-európai bankokkal szemben. Ezt támasztja alá ügyfélkörünk is, bár igen változatos kép alakult ki az utóbbi esztendőkben és már több nyugat-európai ügyfelet is partnereink között tudhatunk.
 
Bízunk benne, hogy az elért eredményeink megfelelő garanciát nyújtanak arra, hogy akár az Ön cégét is partnereink között köszönthessük a jövőben.
 
Kérjük, amennyiben felkeltettük érdeklődését keresse kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésére.

Történet
A gázpiaci elszámolási és garanciavállalási szolgáltatásunk 2010. július 1-jén indult el az NFKP-n. Ezt követően a hazai gázkereskedelem 2013-ban új kereskedési hellyel bővült. A napi kiegyensúlyozó piac két és féléves működését követően 2013. január 2-án kezdte meg működését a CEEGEX Central Eastern European Gas Exchange. A CEEGEX elszámolóháza szintén a KELER KSZF lett, mely már bizonyított a gáz-, és energiapiaci klíringszolgáltatásokban és kockázatkezelésben. A platformhoz több külföldi kereskedőcég is csatlakozott, valamint az első árjegyző megjelenése együttesen megteremtette a jövőbeni forgalom biztos alapját.
A MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) szabályozásnak megfelelően 2018. január 3-tól a határidős kereskedés a HUDEX gáz szegmensére került át.