Energiapiaci ügyfelek

Ügyfeleink köre a magyar és nemzetközi energiakereskedő cégekből tevődik össze, melyek között megtalálhatóak olyan globális szereplők is, akik minden jelentős energiatőzsdén képviseltetik magukat, de sokan csak saját régiójukra és az ott működő energiatőzsdékre koncentrálnak. A magyar partnerek között találhatunk végfelhasználókat is, akik üzleti modelljük szerint közvetlenül vesznek részt a tőzsdei kereskedésben.

A KELER elsősorban a régióból érkező cégekre építi stratégiáját, mert abban hiszünk, hogy a helyi sajátosságok ismerete előnyt jelent számunkra a nyugat-európai bankokkal szemben. Ezt támasztja alá ügyfélkörünk is, bár igen változatos kép alakult ki az utóbbi esztendőkben és már több nyugat-európai ügyfelet is partnereink között tudhatunk.

Az ECC által jelenleg elfogadott 22 klíring bank közül a KELER KSZF volt az első bank a közép-európai régióból, valamint a KELER KSZF-nek van az egyik legnagyobb ügyfélbázisa, amelyet reményeink szerint tovább tudunk bővíteni.

A KELER Csoport jelentős előrelépéseket tett azért, hogy az egyre kiélezettebb nemzetközi versenyben is megőrizhesse versenyképességét – kedvező áraival,  alacsony biztosítékigényeivel és széleskörű szolgáltatásaival - és a legújabb piaci sztenderdeknek megfelelő, magas szakmai színvonalon szolgálhassa ki ügyfeleit.

Bízunk benne, hogy az elért eredményeink megfelelő garanciát nyújtanak arra, hogy akár az Ön cégét is partnereink között köszönthessük a jövőben.

Kérjük, amennyiben felkeltettük érdeklődését keresse <kollégáinkat>, akik készséggel állnak rendelkezésére.


Történet

A közel két évtizedes tőkepiacon szerzett tapasztalat után a KELER Csoport 2010-ben döntött úgy, hogy belép az energiapiacokra és a magyar gázpiac klíringje mellett elkezdte árampiaci klíringszolgáltatását.

A HUPX - a magyar áramtőzsde - 2010. július 20-án kezdte meg működését. A speciális, árampiaci elszámolás kialakítása komoly szakmai kihívást jelentett számunkra, de a sikeres felkészülésnek és a fejlesztéseknek köszönhetően hazai és külföldi ügyfelek részére egyaránt kínáljuk euróban történő elszámolási szolgáltatásunkat. 2011-ben tovább növelte a piac iránti érdeklődést az év második felére időzített határidős kereskedés elindulása a HUPX-en.

Meghatározó év volt a 2012-es esztendő az energiapiaci elszámolási szolgáltatásokban. A KELER KSZF energiapiaci alklíringtagjai számára kiterjesztette szolgáltatásait Nyugat-Európa egyik legnagyobb áramtőzsdéjére, az EPEX SPOT-ra is. A rá következő év során tovább bővült az elérhető piacok köre, aminek eredményeként a HUPX és az EPEX Spot piacok mellett, már hozzáférhetővé vált a legnagyobb derivatív energiatőzsde az EEX, a CEGH osztrák gáztőzsde és a prágai áramtőzsde, a PXE is. Az ügyfelek érdeklődése a várakozásokat messze túlszárnyalta és valamennyi új szegmensben aktív kereskedést folytatnak a mai napig.

Jelenleg a KELER KSZF az ECC által elszámolt valamennyi piacon[NS2] , korlátozás nélkül jogosult klíringszolgáltatást nyújtani ügyfelei részére és tervezzük az elérhető piacok további bővítését az északi ill. balkáni energiatőzsdék irányába is.

A KELER KSZF mára a Közép-Kelet Európai régió vezető klíringházaként biztosítja hazai és nemzetközi ügyfelei számára a folyamatos, biztonságos és magas színvonalú elszámolási tevékenységét.

2014. július 4-én, a régióban az elsők között és Európában kilencedikként, az ESMA Felügyeleti Kollégiumának egyetértésével a KELER KSZF megkapta a Magyar Nemzeti Banktól az EMIR szerinti központi szerződő fél engedélyt. Az EMIR hatályba lépését követően a KELER KSZF sikeresen, a hazai és az európai szabályozásnak is megfelelő, a nemzetközi standardok alapján működő központi szerződő féllé, klíringházzá vált. 

2013 óta aktív résztvevői vagyunk a legnagyobb nemzetközi energetikai kiállításoknak és konferenciáknak. Megtalálhatók vagyunk az EMART-on, E-world-ön és az ETCSSE-n is, ami nagyszerű lehetőséget teremt a találkozásra, személyes kapcsolatfelvételre.