Hírlevél regisztráció

BÉT Nyitott Kötésállomány
Chart.
Éves Grafikon
OTC (Napi forgalom, Kötésszám)
Chart.
Éves Grafikon
PénzSztár

KELER nyitólap :: Tájékoztató anyagok :: KID, SWIFT kommunikáció

KID, SWIFT kommunikáció


KID - KELER Internetwork Device System
A KID rendszer lehetővé teszi, hogy a rendszerbe kapcsolt KELER ügyfelek egy személyi számítógép (PC), bérelt vonal, vagy modem és telefonvonal segítségével a munkahelyükről (telephelyükről) rendelkezzenek a KELER-nél vezetett számláik felett, azaz megbízásokat küldjenek a KELER felé, kövessék, annak teljesítési folyamatát státuszinformációk alapján, valamint egyedi számlainformációkat (kivonatokat és egyenlegeket) töltsenek le a KELER elszámoló rendszereiből.

A KID (KELER Interface Device) Ügyfélprogram segítségével a KELER felé megbízások adhatóak (a szolgáltatási szerződésben rögzített megállapodás alapján) a KID rendszeren keresztül a KELER alábbi szolgáltatásaihoz kapcsolódóan:
  • tőzsdeforgalmi számlavezetés,
  • értéktári szolgáltatások,
  • értékpapír elszámolás /azonnali és határidős tőzsdei elszámolás,
  • rendszerinformációik fogadása és továbbítása, valamint egyéb közérdekű információk lekérési lehetősége az INFO KID-en keresztül,
  • számlavezetési információk lekérdezési lehetősége.

 


A rendszer biztonsága, adatvédelme

A rendszer kifejlesztésekor nagy gondot fordítottunk az adatvédelemre:

 

  • A kommunikációs rendszeren a kapcsolatot minden esetben Ügyfelünk kezdeményezi.
  • Az elektronikus ügyfélkapcsolati rendszeren keresztül küldött információ titkosított.
  • A KERNEL szerver számítógépre csak azok tudnak bejelentkezni, akik erre szerződést kötöttek a KELER-rel, érvényes ügyfélprogramjuk van, és rendelkeznek a bejelentkezéshez szükséges jelszóval.
  • Ahhoz, hogy az Ügyfél a KELER részére a KID rendszeren keresztül bárminemű megbízást beküldjön, szüksége van még érvényes elektronikus aláírásra is.
  • Az információk kódoltak, illetéktelenek számára az adatok értelmezhetetlenek.

 Gyorsaság


A KID rendszer segítségével Ügyfelünk másodpercek alatt beküldheti megbízásait, és valós időben hozzájuthat a KELER által szolgáltatott információkhoz, visszaigazolásokhoz.Egyszerű telepítés


A KID program PC-n Microsoft Windows NT 4.0 vagy magasabb operációs rendszeren fut. A KID a kapcsolatot a KERNEL-lel többféle módon veheti fel: MATÁV kapcsolt telefonvonalon, ISDN vonalon, bérelt vonalon. A KID menüszervezésű felhasználói felülettel rendelkezik, melyből a program minden funkciója elérhető. Az egyes menüpontok kiválasztása, és azok használata az egérrel a képernyőn levő ikonokra, nyomógombokra és objektumokra történő kattintással lehetséges.


Üzemidő

A kommunikációs rendszer munkanapokon reggel 7 órától 22 óráig biztosítja a közvetlen kapcsolatot az Ügyfél és a KELER között.


SERVICE DESK elérhetősége

Telefon:
+36 1 483 - 6228
+36 1 483 - 6120Kapcsolódó letölthető dokumentumok 

GYIK - KID (KELER Interface Device) Ügyfélprogram 
Letöltés (.pdf, 174 Kb)


 
SWIFT

A SWIFT bemutatása

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) a bankszektor szereplőinek tulajdonában lévő kooperáció, amely standardizált és biztonságos üzenetforgalmat kínál, saját hálózati kapcsolódási megoldásokkal, több mint 208 országban mintegy 8 300 pénzügyi intézménynek. A SWIFT közösségben szerepelnek bankok, brókerek, befektetési tanácsadók, az ő teljes treasury, fizetési, kereskedési, és elszámolási rendszereikkel.
1973-ban 15 ország 239 bankja alapította azzal a céllal, hogy a bankok közötti üzenet forgalom biztonságos és ellenőrizhető legyen. Az esetleges célok között szerepelt a napi 300 000 üzenet forgalmának elérése maximum 30 perces továbbítási idővel. Jelenleg több mint 30 évvel később a napi üzenetforgalom eléri a napi 9 000 000 üzenetet és átlagosan 20 másodpercnél hamarabb ér el az üzenet a SWIFT hálózatán keresztül.
Az utóbbi években a SWIFT üzenetek költsége több mint 70%-al csökkent, a nagy volumennek illetve az újabbnál újabb technológiák – mint a SWIFT új IP alapú üzenetforgalma a SWIFTNet. – bevezetésének köszönhetően.

A KELER Zrt. a SWIFT hálózatában

A KELER Zrt. teljes körű tagja a magyar SWIFT hálózatnak és 2002 novembere óta teljesen ISO 15022 kompatíbilis. Jelenleg csak külföldi partnerei részére nyújt SWIFT kapcsolati lehetőséget. A VIBER rendszer sajátosságaiból adódóan a KELER Zrt. szintén SWIFT-en kommunikál a Magyar Nemzeti Bankkal, meggyorsítva és biztonságossá téve a KELER Zrt. által bonyolított OTC elszámolásokat és az ahhoz kapcsolódó pénzügyi könyveléseket.

 
KID angol nyelvű oktató anyag - Árampiaci elszámolás


 1. Bevezető, technikai információk (.wmv, 37413 Kb)

 2. HUF tranzakciók és alapok (.wmv, 41757 Kb)

 3. Deviza és biztosíték modul (.wmv, 16506 Kb)

 
KID Tájékoztatók


KID 6.- verzióváltás Felhasználói kézikönyv:

Letöltés (.pdf, 778 Kb)

KID 6.- Upgrade User Guide:

Download (.pdf, 703 Kb)