Hírlevél regisztráció

BÉT Nyitott Kötésállomány
Chart.
Éves Grafikon
OTC (Napi forgalom, Kötésszám)
Chart.
Éves Grafikon
PénzSztár

KELER nyitólap :: Teljesítés :: CO2 ügyletek

CO2-kibocsátási egység elszámolása a KELER-ben

 


Általános ismertető

Követve a hazai piaci igényeket és a nemzetközi folyamatokat, a KELER elindította a CO2-kibocsátási egység elszámolási szolgáltatását.

A CO2-kibocsátási egységgel kapcsolatos szolgáltatás befektetési szolgáltatókon (bankok, brókerek) keresztül vehető igénybe, pontosan úgy, mint az értékpapírügyletek esetében.

Az adásvételi szerződés megkötését követően az eladó és a vevő is függ a másik teljesítési hajlandóságától, azaz egyik fél sem lehet biztos abban, hogy a megállapodásnak megfelelően hozzájut pénzéhez, illetve CO2-kibocsátási egységéhez. Az eladó és a vevő közvetlen elszámolása esetén az utalások eltérő időben történnek, így az először utaló fél az ügylet teljes értékét kockáztatja. Ez az ún. nyitva szállítás kockázata, melynek kezelésére hatékony megoldást nyújt az értékpapír-elszámolásokban széles körben használt "szállítás-fizetés ellenében" (Delivery versus Payment) elv szerinti elszámolás, amikor a KELER teszi lehetővé a CO2-kibocsátási egység és a pénz egyidejű cseréjét.

Az "Üzemeltetők és egyéb piaci szereplők", illetve a "Befektetési szolgáltatók" a rájuk vonatkozó menüpontokban találhatnak további információkat a szolgáltatásról.


Üzemeltetők és egyéb piaci szereplők

A mellékelt dokumentumok bemutatják az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők számára, hogy milyen előnyökkel jár az ügyletek elszámolása során a befektetési szolgáltatók és a KELER szolgáltatásainak igénybevétele.

 

A befektetési szolgáltatók (bankok/befektetési vállalkozások) listája (Felügyelet )
Tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére:


Tájékoztató üzemeltetők részére
Letöltés (.ppt, 168 Kb)

Partnerkockázat kezelése a CO2 kereskedelemben 
Letöltés (.pdf, 152 Kb)


Befektetési szolgáltatók

A mellékelt dokumentumok bemutatják a befektetési szolgáltatók potenciális ügyfélkörét és a KELER elszámolási modelljét.

Tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére 
Letöltés (.ppt, 375 Kb)

A CO2-kibocsátási egység ügyletek elszámolása - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére 
Letöltés (.pdf, 201 Kb)A KELER szabályzatainak a CO2-kibocsátási egység ügyletek elszámolására vonatkozó kivonata 
Letöltés (.pdf, 128 Kb)Az üzemeltetők listája
(link)


A tőzsdén kívüli (OTC) CO2 kibocsátási egység ügyletek elszámolására vonatkozó szolgáltatási szerződés

Letöltés (.pdf, 160 Kb)

Kötjegy

Letöltés (.pdf, 135 Kb)A megbízások beérkezési és teljesítési határidejéről és a pénztári órák nyitva tartási rendjéről szóló Elszámolóházi Leirat

A megbízások beérkezési és teljesítési határidejéről és a pénztári órák nyitva tartási rendjéről szóló Elszámolóházi Leirat

 

A megbízások beérkezési és teljesítési határidejéről és a pénztári órák nyitva tartási rendjéről szóló Elszámolóházi Leirat

A megbízások beérkezési és teljesítési határidejéről és a pénztári órák nyitva tartási rendjéről szóló Elszámolóházi LeiratA megbízások beérkezési és teljesítési határidejéről és a pénztári órák nyitvatartási rendjéről szóló Elszámolóházi Leirat (Szabályzatok/Elszámolóházi leiratok menüpont)


További hasznos linkek: