Hírlevél regisztráció

BÉT Nyitott Kötésállomány
Chart.
Éves Grafikon
OTC (Napi forgalom, Kötésszám)
Chart.
Éves Grafikon
PénzSztár

KELER nyitólap :: Számlavezetés :: Értékpapírkölcsönzés

Értékpapír-kölcsönzés

 

A KELER-rel kötött értékpapírkölcsön-ügylet

A KELER értékpapír kölcsönzési rendszert működtet elsősorban az ügyfelek ügyletei elszámolása során jelentkező értékpapír oldali fedezetlenségek áthidalása érdekében. A KELER által működtetett értékpapír kölcsönzési rendszer részét képezi a KELER elszámolási rendszerének. Az értékpapír kölcsönzési rendszernek három típusa van.

i.  Pool alapú értékpapír kölcsönzési rendszer

A KELER a multilaterális nettó elvű elszámolások értékpapír-oldali teljesítésének biztosításához pool alapú zárt végű értékpapír kölcsönzési rendszert működtet. A pool alapú kölcsönzés anonim jellegű, azaz sem a kölcsönbeadó, sem pedig a kölcsönbevevő nem ismeri a másik felet, az ügylet közöttük a KELER közreműködésével jön létre.

ii.  Háromoldalú értékpapír kölcsönzés

A háromoldalú kölcsönzés nem automatikus, hanem nevesített. A kölcsönbe adó, a kölcsönbe vevő egymást választja ki. A klíringtagok a kockázatokat felmérve kötik a kölcsön ügyletet, a KELER kizárólag a nyilvántartással, biztosíték-kezeléssel kapcsolatos szerepet tölti be.

iii.  A KELER-rel kötött értékpapír kölcsön ügylet

Az ügyfél külön megállapodás alapján értékpapír kölcsönzési szerződést köthet a KELER-rel. Az értékpapír kölcsön ügyleteknél a KELER mind kölcsönbeadó, mind kölcsönbevevő félként jogosult értékpapír kölcsönszerződést kötni.

További információ:

Fenyőházi Ervin
Treasury vezető
KELER Zrt.
Tel: +36 - 1 483 - 6298
E-mail: fenyohazi.ervin@keler.hu

Somogyi Andrea
Treasury főmunkatárs
KELER Zrt.
Tel: +36 - 1 483 - 6295 
E-mail: somogyi.andrea@keler.hu 

Kasperkiewicz Ágnes
Treasury Back Office munkatárs
KELER Zrt.
Tel: +36 - 1 483 - 6227 
E-mail: kasperkiewicz.agnes@keler.hu